Forskning om hållbar mobilitet ska ge bättre miljö och attraktivare städer
Forskning kring framtidens transport och mobilitet är viktig både ur ett klimat- och miljöperspektiv, men också för att kunna skapa attraktivare städer med mer utrymme för stadsliv, gående, cyklande och kollektivtrafik. Centrala delar i forskningen är studerande av styrmedels påverkan på både bilresande och bilinnehav. Syftet är att centrala aktörer som staten, kommuner, men även privata företag, ska få ökad kunskap samt möjligheter och förslag till nya lagar, tillämpningar och riktlinjer.
IVL har lång erfarenhet och stor expertis inom transport- och mobilitetsområdet. Forskningen har till stora delar genomförts genom anslagsfinansierade forskningsprojekt eller genom samfinansierade forskningsprojekt tillsammans med fastighetsaktörer. Förutom IVL och Chalmers har andra aktörer också deltagit som exempelvis Klimatkommunerna och Göteborgs Stad.
Syftet är att få tillgång till data, få en bättre förståelse för problem, samt att skapa större möjligheter och förståelse för ändrade policies och riktlinjer. I vissa projekt har forskningen initierats av IVL och Chalmers, i andra projekt har istället initiativet tagits av exempelvis Göteborgs stad eller fastighetsaktören. En styrka är att flera av forskningsprojekt är kopplade till varandra eller bygger vidare på tidigare gjort arbete.
Utsikterna att ställa om till ett hållbart transportsystem är goda. Nya normer, teknik, effektiva styrmedel och ändrade beteendemönster minskar både utsläpp och samhällsekonomiska kostnader. IVL kommer att fortsätta att arbeta för att forskning inom dessa frågor kommer upp på agendan.
Stefan Pettersson, forskningchef på IVL
I och med att mottagare för forskningen i flera fall är delaktiga i projekten sker en naturlig implementering av resultaten. I några projekt har dessutom implementeringen varit en del av projektets arbete och mål. Som exempel kan projektet Frampark nämnas där nyckelaktörer ingår i projektet och är delaktiga i framtagande av såväl metod som fallstudieobjekt.
För andra projekt har det funnits delmål att skapa diskussion i samhället och bland politiker genom en resurssatt mediaplan. Förutom de direkta kontakterna med projektens målgrupper används också projektens resultat för att väcka debatt kring frågorna mer allmänt. Detta görs främst genom debattartiklar, där IVL haft stor framgång med att föra upp frågan på nyhetsagendan.
Att synliggöra mobilitets- och transportfrågor i debatt- och opinionssammanhang bidrar till att öka den allmänna kunskapen om utmaningar och lösningar i samhället.
Forskningen inom transport och mobilitet bidrar till flera av de globala målen. Det gäller såväl klimat- som miljömål, men ett minskat biltrafikarbete minskar också antalet döda och svårt skadade i trafiken.
Dessutom innebär ett minskat behov av att bygga nya parkeringsplatser att kostnaden för nya lägenheter kan sänkas, vilket förbättrar ekonomin för såväl fastighetsaktörer som boende. Projekten är också inriktade på att få tillämpning i såväl nationella som kommunala lagar, planer, policies och riktlinjer.
Bilismen är en del av vårt samhälle, med starka regler, normer och traditioner. Den präglar vår industri och är fortfarande viktig för vår uppfattning om status och frihet. Det behövs fler styrmedel som håller fast vid principen att förorenaren ska betala, vilket kommer göra det dyrare att använda bil i stadsmiljöer.
Anders Roth, forskare inom mobilitet på IVL